Композиторката Добринка Табакова гостува в „Здравей, България”

Новината, че българката Добринка Табакова е номинирана за "Грами" за първия си авторски албум „Струнни пътеки”, гръмна в родните медии преди два дни.

Тази сутрин композиторката гостува в „Здравей, България”.

„Не знам защо се получава така, че журналистите и медиите у нас, включително и аз, обръщат внимание на качествените българи извън България едва когато получат номинация  за „Грами”, с тези думи посрещна гостенката си Павел Владимиров

 Наистина Добринка Табакова е загадка за широката публика у нас.

На 14-годишна възраст тя печели престижната награда Жан-Фредерик Перену на 4-тия международен конкурс по музика във Виена, завършва Кралската академия по музика в Лондон, а после защитава докторантура по композиция в лондонския Кингс Колидж.

 Нейното произведение „Възхвала” е изпято в катедралата „Сейнт Пол” по случай златния юбилей на кралица Елизабет II, а през 2010-а година нейни творби са включени в Моцартовите седмици в Залцбург.

 „Може да научиш много техники и оркестрация, но вдъхновението е нещо необяснимо”, обясни Добринка Табакова в студиото на „Здравей, България”. Според нея един композитор може да получи вдъхновение от всичко около себе си – природа, лични впечатления и желание да сподели какво чувства с останалите хора. Тя заяви, че не поставя граници на музиката и се стреми да слуша всякакъв вид музика.

На въпрос дали би написала филмова музика, Добринка заяви, че за нея филмовата музика трябва да се изработи в сътрудничество с режисьора, да има диалог помежду им.

Целия разговор гледайте във видеото.