Темата в „Разследване” от 19.30 ч. по Нова

Работодател принуждава работниците си да се подписват на бял лист. Момичето, което застава да говори пред камерата на Нова, но в гръб, е счетоводител във въпросната фирма от Смолян. Не желае да се показва, защото се страхува от шефа й. Това разказа в „Здравей, България” журналистът Марин Николов, представяйки новото издание на  „Разследване” тази неделя по Нова. 

„При самото постъпване на работа и след подписване на трудовия договор ми бяха дадени да подпиша четири празни листа и договор за заем. Беше ми обяснено, че са свързани с моята продължителна работа във фирмата и евентуално за обучението, което е направено с мен. В договора за заем ме накара да попълня собственоръчно данните си по лична карта, като сумата е на стойност 10 000 лева и в края на тази празна бланка да се подпиша”, обяснява работничката. Пари обаче не получава, въпреки изтегления заем.

От своя страна финансовият експерт и бивш синдикалист Мика Зайкова разказа за работодател, който кара служителите да отработват болничните си. Повече по темата гледайте във видеото тук, както и в „Разследване” в неделя от 19.30 ч. по Нова.