Най-успешният датски криминален сериал, наричан от критиката „новия Туин Пийкс".

„Убийството" е най-успешният криминален датски сериал, носител на две номинации за наградите „Еми", отличен с награда на БАФТА и поставил началото на манията по скандинавските сериали във Великобритания, САЩ и други части на света.

Сюжетът проследява историята на полицейско разследване, водено от една жена, която е обсебена от истината и готова на всичко, за да я открие.

Инспектор Сара Лунд работи в полицията в Копенхаген, но възнамерява да се премести в Швеция с годеника си. Само че в последния ѝ работен ден една странна находка насред полето води до откриването на жестокото убийство на деветнайсетгодишно момиче. Сред заподозрените е видна обществена личност. Инспектор Лунд разплита сложния случай с всеотдайна упоритост, с цената на личния си живот и с риск за кариерата. 

Сериалът предлага на зрителите неочаквани обрати и нестандартни сюжети, които поставят вечните въпроси за цената на компромиса и смисъла от това да продължим напред дори и тогава, когато всички останали са поставили точка в края на изречението. Борба за власт, насилие, задкулисни интриги, любовни въпросителни, мистерии в миналото, поднесени изключително детайлно и интелигентно в сюжетната линия. Впечатляващият датски сериал по трилъра на Сьорен Свайструп не само ще задържи вашето внимание, но ще ви държи будни до малките часове на нощта.

 

Сериен телевизионен филм

Оригинално заглавие: Forbrydelsen
Създател: Сьорен Свайструп 
Режисьори: Кристофър Нюхолм, Хенрик Рубен Генц, Биргер Ларсен
В ролите: Софи Гробел, Бярне Хенриксен, Ларс Миккелсен и др.
Жанр: Криминален трилър
Държава: Дания, Швеция, Норвегия
Година: 2007

 

От 31 януари, от понеделник до петък, в 21.00 ч.