„Здравей, България” представи ексклузивно разследване на журналисти на Нова за подготовка за купуване на изборите, в резултат на което вече има арести

Сутрешният блок „Здравей, България” представи ексклузивно разследване на журналисти на Нова за подготовка за купуване на изборите, в резултат на което вече има и арести. В студиото разкритията коментираха разследващите журналисти Васил Иванов и Марин Николов, както и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. 

„Основно купуват гласове сегашните кметове. Те са спечелили пари от обществени поръчки през тези четири години и сега ще дадат една част от тях за изборите”, заяви Васил Иванов. На свой ред Тихомир Безлов подчерта, че в момента всички купуват гласове – не само кметовете, а и общинските съветници.
 
Репортерът Тина Ивайлова, която проведе разследването за купуването на вота в Горна Малина, уточни, че тази вечер изтича мярката за задържане на двамата извършители, а утре прокуратурата трябва да внесе искане за мярка за постоянно задържане. Стефан Пастора и Златко Циганина са направили пълни самопризнания, че купуват гласове, и то не само за наближаващите избори, но и за минали години. „Това е един от многото случаи. За последните три години това трябва да се е случило четири пъти”, обясни Тихомир Безлов. 
 
Разследващият журналист Марин Николов заяви, че подобни схеми са практика, но нищо не се променя: „Имам дежа вю. Миналата година точно по това време с пасторите се случи същото”. „Преди две-три години успяхме да си купим 500 гласа във Видин. Делото още се влачи”, отбеляза Васил Иванов. Разследващият журналист поясни още, че на прокуратурата не й е работа да знае къде в момента се купуват гласове, а това е работа на полицията.

Във видеото от „Здравей, България” вижте какво още коментираха Васил Иванов, Марин Николов и Тихомир Безлов. 

Нова стартира кампания за независимо гласуване на предстоящия вот. В кампанията може да се включи всеки, като сподели своето послание с хаштаг #АзСъмНезависим

Гласувай независимо! Ако споделяте това послание, споделете #АзСъмНезависим. Защото с всяко следващо споделяне се намаляват тежестта и значението на контролирания вот.