Гледайте "Без багаж" в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Туристическото предаване "Без багаж" тази неделя по DIEMA представя Коломбo – града, за който са се надпреварвали португалци, холандци и англичани. Коломбо е финансовата столица и популярна туристическа дестинация на западния бряг на острова и в непосредствена близост до Шри Джаяварданапура Коте, законодателната столица на Шри Ланка. Ето така са разграничени функциите на тропическия остров.

Коломбо е пъстър микс от съвременен живот, колониални сгради и руини. Градът о е бил известен на древните търговци още преди 2 000 години. За столица на острова градът е обявен, когато Шри Ланка е отстъпена на Британската империя през 1815 г. и тази функция се запазва до обявяването на независимостта на нацията през 1948 г. През 1978 г., когато административните функции са преместени в Шри Джаяварданапура Коте, Коломбо е определена за търговската столица на Шри Ланка.

Името "Коломбо" за първи път се споменава от португалците през 1505 г. Вероятно произлиза от сингалското име Kolon thota, което означава "пристанище на река Келани". Естественото пристанище било известно на индийци, гърци, персийци, римляни, араби и китайски търговци. През VIII век край Коломбо започнали да се заселват араби, контролиращи голяма част от търговията между сингалските царства и външния свят. През 1505 г. на острова пристигат португалски изследователи. При първоначалното си посещение те направили договор с царя на Котте Паракрамабаху VIII, който им дал възможност да търгуват с канела. Като част от договора на португалците били дадени пълни правомощия по отношение на бреговата линия в замяна на обещание за охрана на брега срещу нашественици. В рамките на кратък период португалците прогонват мюсюлманските жители на Коломбо и започват да се изграждат крепост. В края на XVI век те установяват пълен контрол над крайбрежната зона.

Тази част от Коломбо все още е известна като "Форта", тук са президентският дворец и много от петзвездните хотели. В 1638 г. холандците подписват договор с крал Раджасниха II на Канди, като го уверяват в помощта си във войната срещу португалците. В замяна искат монопола на големите търговски стоки на острова. Малко по малко холандците изместват португалците на острова.

След това пристигат британците и през 1796 г. те превземат Коломбо. Новосъздадената колония на короната е наречена Британски Цейлон. За разлика от португалците и холандците преди тях, които ползват Коломбо като военно укрепление, британците започват изграждането на къщи и други граждански структури около крепостта, което полага основите на съвременния град. През времето, когато британците контролират Коломбо, се разгръща голяма част от планирането на днешно Коломбо.

Тази епоха на колониализъм приключва мирно през 1948 г., когато Цейлон получава независимост от Великобритания. Следват културни промени и укрепване на икономиката на острова. Но и днес влиянието на португалци, холандци и англичани се вижда ясно в архитектурата на Коломбо, оставило е следи в имената, дрехите, храната, езика и нагласите. Сгради от трите епохи напомнят на бурното минало на Коломбо.

Гледайте новия епизод на "Без багаж" тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.