Отговор на въпроса търси туристическото предаване “Без багаж“ днес от 13.00 ч. по DIEMA

Едно невероятно подводно пътешествие в Индийския океан около остров Худуранфуши очаква зрителите в “Без багаж“ днес от 13.00 ч. по DIEMA. Океанът там изглежда мил и гостоприемен, но това е една голяма илюзия. Приключенците от “Без багаж“ се гмурват, но попадат на сериозно течение, което ги носи над скали и корали и прави снимането трудно.

Снимки от подводното пътешествие може да видите ТУК

Рифът, тази фантастична морска градина, е една от най-богатите и най-старите екосистеми на земята. На някои видове корали са им нужни стотици години, за да достигнат до размерите, които виждаме пред нас. Били са нужни векове за превръщането им в красиви цветя на океана. 

Днес навсякъде по света над 60% от коралите са застрашени заради прекомерната експлоатация на риба, от разрушителните риболовни техники и от все по-нарастващото замърсяване на околната среда.

“Без багаж“ установяват, че отровните актинии са в добро състояние, но коралите на Малдивите са силно пострадали от климатичното явление Ел Ниньо. Добрата новина е, че вече се забелязват, макар и съвсем миниатюрни, нови колонии корали.

Екипът попада на битка за територия между две гигантски морски костенурки, на черноперкова акула, която обикаля в кръг около водолазите, озъбена жълта мурена, риба - папагал, която хрупа настървено коралите и още много рифови обитатели, готови да позират за снимки на драго сърце.

Не пропускайте подводната разходка на “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.