Гледайте новия епизод на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA Гледайте новия епизод на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Кои са най-нетрадиционните ястия в мексиканската кухня – това ще разкрият пътешествениците от “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.Огладнели след дълъг път, приключенците спират в крайпътна селска кръчма, някъде из мексиканската пустош. Менюто, обаче, е леко шокиращо. Деликатесът на деня са Thasus acutangulus или обикновени мескитови буболечки. Те се хранят със сока, нежните листа и зелените шушулки на бобовото дърво Мескит, срещащо се в Югозападните Съединени щати и Мексико. На тези дървета живеят малки бръмбари, чиито незрели, безкрили нимфи са кулинарно предизвикателство в тази част на Мексико.

Снимки от новия епизод на "Без багаж" може да видите ТУК

В Мексико обичат да похапват мравки, червеи, скакалци, бръмбари, ларви и грудки и това си е съвсем в реда на нещата. Най-често тези деликатеси са добре обработени с подправки и ароматизирани. Сервират се като гарнитури в много изискани ресторанти и дори не се забелязват с невъоръжено око.

Мексиканците имат влечение и вкус за тези кулинарни специалитети. Храненето с насекоми е част от тяхната предиспанска култура. Едва испанците довеждат в Мексико овцете, кравите и козите. Дотогава източникът на протеини са основно насекомите. В Мезоамерика яденето на буболечки е било равнозначно на оцеляване. Днес това е част от културното наследство на Мексико.

“Без багаж“ нямат много голям избор за обяд. Ще преодолеят ли отвращението си към насекомите или ще останат гладни? Гледайте новия епизод на "Без багаж“ в неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.