Класацията е посветена на 10 години от създаването на спортния сайт

Формула 1 е едно от най-големите събития в света на спорта и се радва на огромна популярност по цял свят. От 1950 година досега най-комерсиалният автомобилен шампионат е претърпял редица метаморфози, всяка от които е обусловила по един или друг начин пътят на естествената му еволюция. Макар и "кралските гонки" да водят началото си в Европа, това, което ги превръща във величина от глобален мащаб, са традициите и естествено великите фигури. Сред тях се открояват богато съзвездие от трудни характери, джентълмени, непримирими бойци, но най-вече – пилоти, за които всеизвестните лимити са просто отправна точка.

Gong.bg продължава поредицата си от ТОП 10 класации, посветени на своята 10-та годишнина. Този път авторът е Гавраил Баталов, а ето кои са и 10-те най-велики пилоти от Формула 1:

10. Нелсън Пикет-старши (1978-1991, 3 световни титли)

Стартове: 204
Победи: 23
Подиуми: 60
Пол позиции: 24

Бразилецът без съмнение има своето място сред съзвездието велики пилоти, които южноамериканската държава е дала на Формула 1. Макар да се присъединява към шампионата през 1978 година, същинската кариера на Нелсън Соуто Майор започва година по-късно като съотборник на небезизвестния Ники Лауда в закъсалия технически тим на Брабам. Преди това да се случи обаче бъдещето му като състезател е поставено под въпрос от неговия баща, който още 11-годишен го праща в тенис академия в Атланта. Непокорният изтърсак на 6-членното семейство три години опитва отчаяно да заобича играта, но не успява, което го тласка към картинга с всички сили.

През 1980 година той завършва на 13 точки зад шампион Алън Джоунс, като пословичен остава протеста на австралиеца след старта в Аржентина. Там Пикет завършва втори, а Джоунс претендира, че колата му нарушава регулациите, понеже е по-лека. Бъдещият шампион е уверен, че в автомобила е поставена баластра, за да мине за легален. Още за кариерата на Нелсън Пикет може да научите на Gong.bg.

9. Себастиан Фетел (2006 – досега, 4 световни титли)

Стартове: 178
Победи: 42
Подиуми: 86
Пол позиции: 46

Съвсем доскоро германецът все още държеше постиженията за най-младия пилот, отбелязвал точки и печелил състезание във Формула 1. Макс Ферстапен може и да ги отне от именития си конкурент, но ще трябва да се потруди още много, за да го детронира като най-младият шампион в историята.

Първата си титла Фетел печели на 22 години във втория си пълен сезон за Ред Бул през 2010 година. Тя дава началото на неговата доминация, която го превръща в един от едва четиримата пилоти печелили 4 или повече титли.

8. Стърлинг Мос (1951-1961; 0 световни титли)

Стартове: 66
Победи: 16
Подиуми: 24
Пол позиции: 16

Ако правехме класация за най-всестранно развит състезателен пилот, то сър Стърлинг Мос би имал сериозни, сериозни претенции за първото място. Мнозина считат 87-годишният британец за един от най-великите в историята заради уменията си в толкова разнородни автомобилни дисциплини.

Без значение дали става дума за Формула 1, спортни коли, туристически автомобили или рали, Мос показва широк спектър от качества и записва 212 победи в 519-те си старта във всички категории. Често е описван като „най-великият пилот без световна титла“, а този етикет само подхранва още повече аурата му на легенда.

Повече детайли за успехите и провалите на великите 10 пилота от Формула 1, както и кои заемат първите места в класацията, може да прочетете в сайта на Gong.bg ТУК