Гледайте туристическото предаване днес от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще разкажат на зрителите за древни погребения или жертвоприношения тази неделя по DIEMA. Екипът попадат на все още непроучени мегалити. Пътувайки из централната част на Етиопия, приключенците забелязват табела, обозначаваща археологически комплекс. Това е Тия в зоната Гураге. Няколко групи декорирани мегалити в района са обявени от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Въпреки че издигането на такива мегалити е древна традиция за Етиопия, камъните на Тия са сравнително скорошно датирани – между X и XV в.За стелите на Тия се знае съвсем малко. Основно от надписите върху самите тях.

Снимки от Тия може да видите ТУК

Над 100 стели могат да бъдат намерени, разпръснати в девет различни мегалитни зони из централна Етиопия, 46 от които могат да бъдат намерени в Тия като монолитите са по-високи от тези, които се намират другаде в зоната, а най-високите достигат до 5 метра. Тридесет и две от плочите носят декоративни символи.

Целта и функцията на камъните от Тия е все още не е напълно проучено поради малкото изследвания, направени в района. Предстои вълнуваща за археолозите работа, а местните жители продължават с митовете и интерпретациите, които с радост споделят с  “Без багаж“.

Какво ще открие на място екипа на поредицата? Гледайте новия епизод на "Без багаж“ в неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.