Обучение разяснява какво могат децата със Синдром на Даун

Фондация "Живот със Синдром на Даун" заедно със съдействието на Карин дом и детска градина "Теменужка" във Варна, организира обучение на персонала на 5 варненски детски градини, посветено на децата със Синдрома на Даун.

Това е само началото от поредица от обучения, които Красимир и Силвена от Фондация "Живот със Синдром на Даун", искат да реализират, като част от новата програма на фондацията. Темата на първото обучение е „какво могат децата със Синдром на Даун?". По време на срещата участниците се запознаха с някои особености в развитието на децата със Синдром на Даун, като основен акцент беше поставен на техните силни страни. Бяха представени и темите за двигателното и познавателно развитие, както и комуникацията.

От фондацията обръщат и специално внимание на елементите на подкрепяща приобщаваща среда в детската градина, които биха подпомогнали успешното включване на децата. Обучението се проведе в базата на Филиал 2 на ДГ "Теменужка" от Карин дом, който е модерен функционален център за предоставяне на комплекс от социални, здравни и образователни услуги за деца със специални нужди и семействата им - модел за страната и чужбина.

"Има огромна нужда такъв вид обучения да продължат, защото децата със Синдром на Даун могат да се развиват, да учат, да запомнят, да копират връстниците си и да са наравно с тях в детската ясла, градина и училище", разказват от фондация "Живот със Синдром на Даун".

Красимир и Силвена от фондация "Живот със Синдром на Даун" са финалисти в последното издание на най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA в партньорство с фондация Reach for Change България - ПРОМЯНАТА 2016/2017.

Тяхната основна дейност е създаване на професионални видео клипове, в които показват по един различен, нестандартен и забавен начин предизвикателствата, с които се сблъсква едно семейство, в което има дете със Синдром на Даун. Така Красимир и Силвена, чрез примера на дъщеря им Микаела, която е със Синдром на Даун, с помощта на нейния батко Крис, и с всеки техен споделен клип оборват статистики, променят остаряла информация и определено провокират към промяна и интерес.

Ако искате да разберете повече за "Живот със Синдром на Даун", последвайте ги в техния канал във Vbox7.com