Гледайте в туристическото предаване "Без багаж" тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ попадат на пъстрите шествия за великденските празници в Уахака, Мексико тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Католическата църква на Мексико е част от Римокатолическата църква под духовното ръководство на папата. Повече от 90% мексиканци се определят като християни, а  мнозинството от тях са римокатолици.

Снимки от шествията в Уахака може да видите ТУК

"Без багаж" пристигат в град Уахака точно в утрото на Палмовата неделя или Цветница. Цветница е в неделя преди Великден и отбелязва началото на Страстната седмица, наречена още Седмицата на страданията - последната от живота на Христос.

Започва с тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим и завършва с неговото възкресение  на Великден. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик - Велики понеделник, Велики вторник… На всеки един ден от Страстната седмица се извършват специални служби от църквата.

За специалните служби на Цветница църквите в Мексико са красиво декорирани в палмови фигури и листа. Навсякъде има импровизирани сергии, където се плетат палмови фигури с богата орнаментика.  Хората ги купуват за дребни пари и ги отнасят, за да украсят къщите си. Невероятно сръчните ръце на плетачите сътворяват красиви кръстове, разпятия и  слънца от листата. Любопитна атракция в някои градчета и села е процесията, която пресъздава историята на Исус Христо и влизането му в Йерусалим на магаре.

Гледайте новия епизод на "Без багаж" тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване “Без багаж” можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.