Актрисата краси корицата на списание DIVA този месец

Българската актриса Теодора Духовникова, която зрителите напоследък гледаха в ролята на д-р Виктория Дамянова в хитовия български медицински сериал "Откраднат живот", а скоро ще видят и в най-новия сериал "Дяволското гърло", застана пред DIVA за едно искрено интервю. Тя краси и корицата на списанието този месец.

Теодора, превъплъти се прекрасно в ролята на непоколебимата Виктория Дамянова, къде се срещнахте с героинята ти?

Бях си на дивана вкъщи, когато ми се обадиха сценаристите на филма, че имат една много хубава история, която не е лесно да се изиграе. Имах съвсем други планове за следващия месец и половина от живота ми - например да пътувам до Лос Анджелис заедно със Слави (Велислав Павлов, бел.ред.) с нашия филм "Вездесъщият". Той замина сам, а билетът ми и визата останаха, както и багажът с няколко страхотни рокли, защото ми хареса историята на Виктория.

С какво те спечели сценарият?

Първото бе възможността заедно с Юли Вергов да изиграем мъж и жена, които общуват на едно съвсем друго ниво. Това е среща на две души отвъд телата, живота и смъртта. Когато разбрах, че жената е болна от рак, ми стана лошо. Първо исках да кажа не, защото аз имах някакви неприятни неща много преди това и все още ми беше голяма травма. Не можех да се отърся току-така от преживяното. Но екипът ме убеди, че няма да се набляга драматично на тази тема, така че хората да реват жестоко. Самата Виктория не иска да я съжаляват. Това ми хареса много. И затова се съгласих. Така срещнах Виктория в операционната.

Толкова ли си силна като нея?

Не, не съм. Тя е много силна, страхотна жена и това много ми допадна. И тя, и доц. Банков са достатъчно силни хора, за да се шегуват със смъртта. Те са сериозни хора със сериозни проблеми, но имат особена лекота във взаимоотношенията си. Там, където ги няма големите драми, да се късаш, да ревеш...

Виктория ли е ролята най-близо до теб като лични преживявания?

Във всяка героиня всеки актьор дава по нещо от себе си. Радвам се, че образите, в които напоследък се преобразявам, нямат нищо общо един с друг.

Кога разбра, че ще станеш актриса?

Никой от родителите ми не се е занимавал с професията, просто ми беше много интересно като малка. Рисувах си куклички, най-различни герои - добри, лоши, грозни, красиви, и играех с тях - плачех, смеех се. И нашите забелязали това и за да изразходвам тези емоции и енергията, ме записаха в детската театрална школа на Бончо Урумов. Явих се на кастинг, приеха ме...

Имаш ли любимец сред колегите? 

Обожавам да играя с Юлиан Вергов и с Владимир Карамазов. И понеже през много неща сме минали и доста роли сме играли, знаем, че можем да разчитаме един на друг. Както и с Владо Пенев, и с Иван Юруков. Много години трябваше да минат, докато се преборя за тяхното доверие. Винаги когато се засичаме във филми или представления, се чувстваме спокойни, а това е адски важно.

Скоро ще те гледаме в новия сериал "Дяволското гърло", каква е твоята героиня в него?

Тя е много интересна. Профайлър е, криминален супер психолог, обучена да преговаря с терористи, да води барети. Тя стреля страхотно с пистолет и тича много бързо. Искахме героинята ми да е слаба, но в спортна форма и заради нея тренирах всеки ден. Много е вълнуващо. Сериалът си е психологическа драма, защото чрез него се прави психопортрет на нашето общество и така се виждат отношенията в много семейства и тяхното мнение за род, история, памет... С Владимир Карамазов изпълняваме главните роли, като разследваме едно убийство, но покрай него се случват много работи...

Какво още сподели Теодора Духовникова, може да прочетете в списание DIVA.