Историята в предаването тази събота от 18.00 ч. по NOVA

В „Ничия земя” тази събота, 23 март, Елена Чопакова разказва за жената преди да е майка и за детето преди да е родено. Темата е за абортите. Казано по-меко – прекъсването на бременността.

„В последните години у нас се откриха рекорден брой клиники за ин витро процедури и репродуктивно здраве, но сме в челните места по брой аборти в Европа – почти равен с този на ражданията. Всеки ден три майки в България изоставят децата си по различни причини, 30 се подлагат на инвитро процедура и цели 83 правят аборт. По официална статистика. Тъжна и мрачна статистика за неродени деца.”

„Абортите не могат да се затворят просто в кутииките на националната или световна статистика. Последното, което са абортите, е медицинска операция. Те са огромна психологическа травма. Всяко отваряне на темата, отваря рана в сърцето на всяка жена. Голяма, туптяща, кървяща рана. И тя, темата,  не е феминистка – защото представете си сблъсъкът между тази жена, която прави аборт и онази, която години наред се опитва да има свое дете. Нищо в тази тема не е черно или бяло.”

„През 2018 година в света официално са извършени 40 милиона аборта. 40 милиона бебета не са изплакали, 40 милиона жени не са прегърнали бебетата си. От 1954 година насам в България   са извършени официално 6 милиона и половина аборта. Тези цифри не включват абортите, извършени в частни клиники и тези, извършени с медикаменти. Официално една цяла България не е родена, а е загробена като биологичен отпадък. Този разговор не е за назидание. А за размисъл.” Това споделя Елена Чопакова за историята, която ще разкаже.

Не пропускайте „Ничия земя” тази събота от 18.00 ч. по NOVA.