Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Законите на Малдивите не позволяват на външни лица да притежават острови. Различните острови се отдават за различни периоди на лизинг от 25 до 99 години.

За създаването на луксозен остров–ризорт всички материали се доставят от Мале с огромни товарни самолети. По време на строителството се ангажират стотици, дори хиляди строители като за тях е подсигурено временно настаняване. Така че всеки, който работи на острова, живее на него.

Скалите, подредени като бариери, позволяват защитата на острова от бурно време. Доставят се тонове скали, за да се запази острова в безопасност. Състоянието на Малдивите не е същото, каквото е било преди 10 години. Екстремните метеорологични условия променят много острови. Скалите помагат на пясъка да остане на място. Те са бариера в случаи на природни бедствия.

Най-голямото предизвикателство за създаване на хотелски комплекс е логистиката – материалите и продуктите, защото те трябва да се доставят от различни точки на света.

Доставките за храната са седмични. Рибата се купува от местни рибари, а месото идва от различни краища на света. Морската храна и зеленчуците пристигат ежедневно с полетите, за да запазят свежестта и качеството си. Сухата храна се доставя от лодки. Повечето продукти идват от Дубай и Австралия, с фризери и контейнери.

Какво още не знаем за Малдивите?

Гледайте новия епизод на „Без багаж“, тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.