Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 11.00 ч. по DIEMA

Сафари не винаги означава да стоиш в джипа и да дебнеш животни с бинокъл. Може да се наеме водач, за когото няма тайни в буша. Всеки масай носи впечатляващо знание за растенията. Още от деца те биват запознати с лечебните свойства на треви, храсти и дървета. Едва ли могат да се преброят километрите, изминати от тези номади–пастири, ден след ден, година след година. 

Основното в диетата на масаите все още са млякото и кръвта от крави, както и отвари, получени от събрани диви билки. Грудки и диви плодове допълват диетата. Събират ги предимно жените и децата, което означава, че трябва добре да ги познават.

Знанията за билките са широко разпространени в общността. Семействата често са в състояние сами да се грижат за собственото си здраве. Традиционните лечители „лайбон“ са отговорни най-вече за лечението на „магьосничество“ и имат важна церемониална функция.

Повечето хора, които говорят на Банту в Източна Африка, смятат, че болестта е свързана с проклятие от починали предци. За разлика от тях, масаите приписват повечето заболявания на ефекта на замърсители, които блокират или потискат храносмилането. Тези замърсители могат да бъдат замърсена храна, контакт с болни хора и магьосничество. В повечето случаи лечението на болестта включва билкови препарати за прочистване на пациента. Те познават и употребяват много растения при често срещани проблеми като рани, паразити, болки в тялото и изгаряния.

Най-сериозните здравословни проблеми на масаите са от маларията, паразити, туберкулоза, бруцелоза и болести, предавани по полов път. Масаите познават и растения, които помагат при случаи на депресия, имат категоризация на растенията според тяхната употреба. Например за устна хигиена те използват почти една трета от лекарствените видове. За четка за зъби предпочитат предимно ароматни дървесни и храстови видове. Имат група растения, които ползват при малария, други при рани, за усилване на децата и още много според различните приложения. Имат такива, които се използват за конструкции на домовете им, за церемониални цели и за храна, за оръжия, за сечива или пък за палене и поддържане на огъня. Установили са и кои растителни видове са от полза за лекуване на добитъка.

Медът има важна роля в обществото на масаите. Поради това растенията, привлекателни за пчелите, са на особена почит. Масаите пазят ревниво пчелните пасища, тъй като за тях производството на мед е особен приоритет. 

Гледайте новия епизод на "Без багаж", тази неделя от 11.00 ч. по DIEMA.