Известният шеф разказва в студиото на „Здравей, България” как празнува на днешния ден

Тази сутрин в студиото на „Здравей, България” е известният шеф Иван Манчев. Той разказва как празнува Ивановден и за новия сезон на „Черешката на тортата”. Ще издаде и една от тайните за участниците тази седмица - Атанас Месечков, Дениз Хайрула, Весела Нейнски, Камен Алипиев и Светлана Гущерова.

„Черешката на тортата“ ни сервира много емоции, разнообразни вкусове и оригинални изненади

„Кръстен съм на моя дядо Иван. Опредено не готвя вкъщи, защото имам ресторанти, което помага да не се готви толкова. Но винаги съм харесвал у дома да е уютно и приятно. Да има усещането за нас”, разказа Иван Манчев.

„На Ивановден препоръчвам свински пържоли. Но аз много обичам пуйка и днес съм си поръчал. Ще поканя всичките си приятели на пуйка със зеле. Тя не се запечатва. Трябва първо да се обезкости и после може да се направи на руло. Хубаво е първо леко да я задушиш и да я сложиш в един хубав глинен съд”, посъветва известният кулинарен шеф.

„В интерес на истината за мен всеки ден е делник. Защото работя всеки ден. Но вечер много обичам да се събирам с приятелите си. А Ивановден за мен винаги е бил голям празник. Днес ще бъдем в един от ресторантите ми. Ще има и персонални изненади за приятелите ми. Когато каним гости, затова се казва гостилница, трябва да помислим и какво обича всеки от гостите. Само така можеш по някакъв начин да ги докоснеш. Аз много обичам добрата храна. Майка ми ме е научила да ям всичко, което е сготвено с любов. Обичам обикновена храна – розов домат, хубаво сирене, люти чушки, печени чушки, кьопоолу”, призна кулинарът Иван Манчев.

„Философията на ресторанта е гостилница. Много е важно собственикът как се заявява с ресторанта. Менюто също е изключително важно, но повече от 40-45 неща не трябва да има в него. За да не сбъркам, винаги поръчвам домати със сирене. В училищата кухните, столовете и храната са под всякаква критика. Храната за мен е отношение и мисъл. Ако искаш детето ти да е добре облечено, му купуваш хубави маратонки. Всяко дете първи-втори клас има телефон. По същата логика защо да не му купим един хубав стек или риба. Това е въпрос и на усещане, и на мислене. Ние искаме да направим фасадата, а пълнежът къде е”, попита родителите шеф Иван Манчев.

„Преди пет години обиколих цяла Америка точно заради детското хранене. Там всеки щат си има ясен закон и то на федерално ниво. Държавата преди 20 години там е решила как трябва да се хранят децата. А ние не можем да направим една директива за детското хранене”, разказа известният водещ.

„„Черешката на тортата” е много интересна тази седмица. Участва Камен Алипиев, който е много добър. Участвал е и преди, но тогава готви със съпругата си. Този път си направи всичко сам и направо беше перфектен. Много ме изненада. Аз съм много критичен, когато  награждавам всички участници и те сядат като на изпит. Черешката е философия. Дава изживяване на масата. Дава своя прочит на човека, който участва. Как се презентира чрез храна”, заяви шеф Иван Манчев.

Още интересни подробности за това как празнува шеф Иван Манчев можете да видите в цялото видео от "Здравей, България".