Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 11.00 ч. по DIEMA

За местните те са свещени животни

Жирафът на Ротшилд е лесно различим от другите подвидове. Най-очевидният признак е в оцветяването им. Докато ретикулираният или още наричан сомалийски жираф има много ясно очертани тъмни петна с ярко-белезникави канали между тях, жирафът на Ротшилд по-скоро прилича на масайския жираф. Въпреки това, в сравнение с масайския жираф, екотипът на Ротшилд е по-блед, оранжево-кафявите петна са по-малко назъбени и остри по форма, а съединителният канал е с по-кремав оттенък в сравнение с този, който се вижда на ретикулирания жираф. В допълнение, жирафът на Ротшилд няма основната шарка в долната част на крака, което създава илюзията, че носи бели чорапи.

Друга отличителна черта на жирафа на Ротшилд, макар и по-труден за забелязване, е броят на рогцата на главата, наричани осикони.

Изолираните популации на жирафите на Ротшилд живеят в савани, тревни площи и открити гори в Уганда и Кения. Смята се, че са изчезнали от Южен Судан и Североизточна Демократична република Конго.

Жирафите на Ротшилд се чифтосват по всяко време на годината и имат гестационен период от 14 до 16 месеца, обикновено раждат по едно малко. Те живеят в малки стада, като мъжките и женските с малките живеят отделно, като се смесват само за чифтосване.

Като цяло жирафите са класифицирани като уязвими. Остават много малко места, където жирафът на Ротшилд може да се види сред природата. И "Без багаж" ни отвеждат до едно от тях.

Гледайте новия епизод на "Без багаж", тази неделя от 11.00 ч. по DIEMA.