Гледайте новия епизод на "Без багаж", неделя, вече в 11.00 ч. по DIEMA

Коста Мая е най-близкото пристанище за достъп до много от по-малко известните руини на маите в Юкатан, включително Чачобен и Кохунлич. Тези места са значително по-малко проучени от по-добре познатите пирамиди на Тулум и Коба; Чичен Ица и Оксал на Юкатан.

Пристанището претърпява тежки щети заради урагана Дийн през август 2007 г. Разрушен е и докът, предназначен за круизни кораби. Пораженията са били толкова сериозни, че първият круизен кораб се завръща повече от година след  бедствието.

Местните се радват на туристите, пристигащи с круизните кораби, защото припечелват от тях. Въпреки трудностите, породени от климата и бурите, наследниците на маите имат привилегията да живеят сред тази неописуемо красива гледка на океан, пясъци и палми. 

Някога маите имали процъфтяваща морска търговия по крайбрежието на Юкатан. Придвижвали се с големи канута. Търгували с тъкани, нефрит, обсидиан, сол и черупки. И днес има търговия, само че с вкусна мексиканска храна, коктейли и сувенири, надлежно надписани с Коста Мая.

Гледайте новия епизод на "Без багаж", неделя, вече в 11.00 ч. по DIEMA.