Новият сезон на сериала ще започне с протести на медици и насилие над лекар – фрагменти от действителността, пренесени от екипа на снимачната площадка.

В специален разговор с Мира Иванова, актьорът и млад лекар Наум Шопов, Милена Живкова и д-р Дениз Зия -  хирург и консултант на „Откраднат живот“, коментираха предизвикателствата на системата и ролята й в новия сезон.

„Познавам системата, както я познават всички останали. Завършил съм „Медицина“, но съм имал възможност да видя болниците и от другата страна“, разказва Наум Шопов. Във време, в което и лекари, и пациенти обвиняват системата тримата ни събеседници искат да покажат на публиката, че светлата страна не просто съществува, но и повече, че има превес. Признават, че е трудна задача.

Повече от 2 000 души гледат старта на „Откраднат живот: Системата“ на голям екран

„Баща ми беше тежко болен от рак. В едната болница лекарите бяха „Богове“, въпреки че бяха коремни хирурзи. Те се грижеха за него в коремната хирургия до смъртта му, въпреки че нямаха право на това. Понякога системата е в самите нас, в нашия морал като хора, като лекари, като отдаденост към професията“, споделя Милена Живкова.

Ролята на д-р Зия е достоверността във филма. Работи предимно със сценаристите по терминологията и им помага, за да може езикът на медицината да звучи убедително в репликите на актьорите. И не само. Около 90 % от медицинските казуси, които гледаме в сериала, идват от неговата практика или от тази на колегите му. Пример от реалността, който става част от „Откраднат живот“, почти невероятна, но истинска история, преживяна в една софийска операционна.

Нови и любими продукции тази пролет по NOVA

„През нощта докараха по спешност пациент с болки в корема. Оперирахме го веднага. Оказа се дисекация на коремна аорта, състояние пред разкъсване на аортата. Имахме спешна нужда от съдов хирург, какъвто нямахме на разположение, но успяхме да овладеем ситуацията до пристигането му“, разказва д-р Зия.

За д-р Зия проблемите във филма и в истинския живот не идват от лекарите или от пациентите, а от идеята, че болниците са търговски дружества. „Това принуждава персоналът и мениджърите на болниците да ги управляват като такива, а всичко опира до това да се търсят максимален брой пациенти, за да имат приходи“, разказва той.

Девети сезон на „Откраднат живот“ стартира на 25 февруари по NOVA

Системата в различните й измерения – като фукция на човешкото тяло, като основа на отношенията, като здравна система, ще бъде в центъра на новия сезон на „Откраднат живот“, който стартира на 25 февруари в ефира на NOVA.

Повече новини ще откриете на уебсайта на NOVA и на официалната страница на „Откраднат живот“ във Facebook, а всички епизоди можете да видите само в NOVA PLAY.