Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 11.00 ч. по DIEMA

Тази неделя екипът на предаването "Без багаж" ще ни отведе до безмилостно красивия, омагьосващ „ад“ на Далол.

Tози безплоден, негостоприемен пейзаж е лицето на един от най-ниските, най-геологично активни райони в света. Земетресенията, вулканите, лавовите езера и бълбукащите серни извори са по-скоро норма, а не изключение. Сярата се смесва с железни оксиди, медни соли и други минерали, оставяйки след себе си взрив от фантастични цветове. Киселите езера са толкова смъртоносни, колкото и живописни.

Трябва да се движиш по точно определена пътека. Всяко стъпване встрани е повече от опасно.

Далол е разположен в района Афар в северната част на Етиопия близо до границата с Еритрея - и е най-горещото населено място на Земята. Температурите варират от 25 до над 50° С. 

Далол е част от по-голямата депресия Данакил, пустиня на 125 метра под морското равнище. Екстремната, неспирна подземна дейност се дължи на това, че депресията е разположена на кръстопътя на три тектонски плочи, които насилствено разкъсват земята от останалата част на Африка. Учените смятат, че след милиони години Червено море ще погълне Данакил, пoкривайки този регион завинаги.

В малки чудно красиви езерца като в казани бълбукат киселинни коктейли, а отровните хлорни и серни газове задушават.

Известна като "врата към ада", Данакилската депресия в Етиопия е страшно гореща и едно от най-извънземните места на Земята. 

Гледайте новия епизод на "Без багаж", тази неделя от 11.00 ч. по DIEMA.