Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 11.00 ч. по DIEMA

Тази неделя екипът на „Без багаж“ ще ни отведе до магичното зрънце теф.

Eragrostis zuccagni tef е основна зърнена култура в Еритрея и Етиопия. Теф прилича на просо, но семената му са много по-малки и се готвят по-бързо. Смята се, че теф има кисел вкус, защото много често се консумира ферментирал.

Африканското житно растение е древна зърнена култура и може да се развива в диви условия, както и в неблагоприятна за останалите житни растения среда. Теф е широко отглеждана и използвана култура в страните от Южна Африка, Еритрея, Етиопия, Австралия и Индия. Изисква минимални грижи по време на вегетацията, а през своя бърз растеж задушава плевелите. Издържа на дълги периоди със суша и е доста трайна култура.


Животът и оцеляването на етиопците са дълбоко свързани с теф, тъй като растението е богато на желязо, фибри, калций, протеини, цинк, бор, мед, барий, тиамин (витамин B1) и др. Смята се, че теф има отличен аминокиселинен състав, включително и всички осем незаменими за човека аминокиселини. Едно от най-ценните качества на теф е, че не съдържа глутен. Теф е една от големите благословии на Етиопия. Малкото, почти незабележимо зрънце носи в себе си всичко необходимо за здравословното хранене.

Защо теф не вирее навсякъде по света?

Гледайте новия епизод на „Без багаж“, неделя, 11:00 ч. по DIEMA.