„Пепел върху слънцето“ е първият български филм, който отлага премиерата си заради коронавируса

Дългоочакваната премиера на филма „Пепел върху слънцето“, който трябваше да тръгне по кината от 20 март 2020 ще бъде отложена поради въведените в страната мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса COVID-19. Това потвърдиха за Нова телевизия продуцентите на проекта като уточниха, че се надяват българските зрители да могат да гледат заглавието още в края на месец април, ако обстановката го позволява.

„Здравето на хората е най-важно. Надяваме се, че мерките, които правителството предприема за ограничаване на коронавируса ще бъдат достатъчни и скоро ситуацията ще се нормализира“, каза продуцентът Калин Калинов. „Ние имаме готовност да пуснем филма по кината още в края на април, но само при положение, че това не е риск за зрителите“, сподели още той.

„Пепел върху слънцето“ е първият български филм, който отлага премиерата си заради коронавируса. Преди броени дни бе изместена за есента и премиерата на новия филм за Джеймс Бонд – „Смъртта може да почака“. Отложено беше и 24-тото издание на София филм фест, където „Пепел върху слънцето“ също щеше да бъде показан.

Историята във филма разказва за д-р Стефанов (Юлиан Вергов), който е обвинен в допусната лекарска грешка, която води до смъртта на пациент. Младата журналистка Антония (Силвия Петкова) се впуска в смело разследване в търсене на истината, което може да коства работата ѝ. По време на филма тя сглобява пъзела около доктора и инцидента като интервюира негови близки и колеги. Продукцията е подкрепена от ИА „Национален филмов център“, а разпространител за България е Лента с подкрепата на Нова телевизия.

Освен главните роли във филма блестят още прекрасни родни актьори, включително Ники Илиев, Павел Поппандов, Николай Станоев, Стефан Денолюбов, Ирини Жамбонас, Анастасия Лютова, Александър Калинов и други. Сценарият е дело на Златимир Коларов и братя Калинови.