На 1 октомври от 21.00 българско време ще се състои уникален разговор #online между Агнешка Холанд и полския киновед Барбара Холендер

Разговорът между Агнешка ХОЛАНД и Барбара ХОЛЕНДЕР ще бъде излъчван в социалните мрежи и ще може да бъде проследен от всички почитатели на творчеството на полската режисьорка – не само в България, като част от програмата на 24-тия София Филм Фест, но и в целия свят. Специалната награда FIPRESCI 94 Platinum, която се връчва от международната федерация на филмовите критици на изтъкнати световни кинотворци, бе изпратена в дома на Агнешка Холанд в Полша, след като пандемичните условия не позволиха да я посрещнем като специален гост в София през 2020 година.

На Гала прожекцията на ФИПРЕССИ на 3 октомври в Дома на киното ще бъде представен най-новият филм на Агнешка ХОЛАНД „ШАРЛАТАН“. Историята е изключително впечатляваща, като в основата на сюжета са реални събития - един мъж с изключителни способности е принуден да се съобразява с реалността на тоталитаризма през 50-те години на ХХ век. Холанд отново се обръща към историята, за да припомня на поколенията грешките, през които е преминало човечеството, и изводите, които винаги пропускаме да направим… Сценарият на филма е дело на Марек Епщайн, а главните роли са поверени на Иван Троян, Йоаким Пол Асбок, Ян Влашак, Яна Квантикова и др.

Генералният секретар на ФИПРЕССИ Клаус Едер и директорът на София Филм Фест Стефан Китанов ще приветстват онлайн носителката на специалната награда на ФИПРЕССИ.

NOVA е медиен партньор на 24 София Филм Фест #ЕСЕН.