За бунта, който е на път завинаги да промени историята на изкуството – тази неделя след централната емисия новини

Бунтът на различните избухна по-силно от всякога. Те пожелаха главни роли, сюжети около техните проблеми, присъствие под светлината на прожекторите и успяха. Тази седмица в „Темата на NOVA” авторът Ивомира Пехливанова и операторът Димитър Василев правят дисекция на революцията в различни направления на изкуството като мода, кино и литература.

"Темата на NOVA": В епицентъра на заразата

В модата общоприетият модел за красота отдавна е отстъпил място на новото време. Все по-често се търсят манекени, за които е трудно да се прецени дали са от мъжки или женско пол. В литературата от години тече процес по коригиране на любими сюжети като „Пипи дългото чорапче” или „Да  убиеш присмехулник”. А новите правила, по които ще се определят наградите Оскар, вече разбуниха духовете в кино средите.    

„Темата на NOVA“: „Пътят на кръвта“

Дали изкуството ще се превърне в пристана, който може да помогне за преодоляването на предразсъдъците или свободата на изразяване ще надделее над правилата, които индустрията се опитва да наложи? Изявени личности от областта на културата, изкуството и шоубизнеса у нас и чужбина ще изложат своето виждане и опит по тези чувствителни теми, по които обществото като че ли не може да постигне съгласие.

„Разговори с Буров“ в „Темата на NOVA“

Независимо от сексуалната ориентация, етноса или цвета на кожата – всички са единодушни, че проблемът ще бъде решен едва тогава, когато различните спрат да бъдат възприемани като такива. И когато осъзнаем, че всички сме различни, но правата ни трябва да са равни. Но възможно ли е по този начин да пострада изкуството или новите похвати в търсенето на равнопоставеност са необходими за промяна в статуквото?

Гледайте „Революция на различните“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 18 октомври, веднага след централната емисия новини.