Точно преди 20 години на 3 март 2001 г. с грандиозен концерт на пл. Александър Батенберг стартира най-българското радио в страната

Първата песен, която прозвучава в ефира на радиото е „Моя страна“ на вечния Емил Димитров. От първия ден на излъчването си до момента БГ радио е единствената радиостанция, която излъчва само и единствено българска поп и рок музика. Мисията на медията вече 20 години е да подкрепя и популяризира българските изпълнители и култура. БГ радио е уникално като идентичност и като формат и вече 20 години озвучава ежедневието на слушателите си както със златни български песни, така и с най-актуалните родни хитове.

За тези 20 години, в ефира на  БГ радио са прозвучали над 5000 премиери на нови песни, стотици хиляди часове българска музика и десетки класации обединяващи най-любимите песни на слушателите.

Вече 20 години, освен че популяризира българска музика, БГ Радио се стреми да награждава и най- заслужилите в музикалната индустрия. Вече 20 години част от културния календар на страната са Годишните музикални награди на БГ радио. Най-престижното музикално отличие за съвременна българска музика.

Сутрешното шоу на БГ РАДИО отпразнува рождения си ден от изолатора

За рождения си ден БГ Радио прави подарък на феновете на българската музика. На 3 март, в най-новото мобилно приложение radioplay – любимите радиостанции на едно място, стартира изцяло нов специализиран канал – БГ Радио 20. Каналът ще включва изпълнения от 20 годишната история на радиото - от първия концерт на пл. Александър Батенберг през 2001 г. до последната церемония по връчване на Годишните музикални награди през 2020 г. Слушателите ще имат възможност да чуят някой от най-запомнящите се и емблематични изпълнения на сцената на БГ Радио. Сред тях ще бъдат "Бъди какъвто си" в изпълнение на Звезди и Мариана Попова от 2001 г., "Тази вечер аз съм хубава" на Дони и Нети  от 2002 г., "Минаваш през мен" на Каризма от 2005 г.,  "Да е влюбен този свят" на Камелия Тодорова и група Те от 2007 г., "Клетва" в изключителното изпълнение на Кирил Маричков и група Сигнал, както и впечатляващото изпълнение на "Ти дойде" на Лили Иванова и Васко Василев от 2013 г. и още много.

Милица Гладнишка със специален поздрав за 19-ия рожден ден на „Стартер” по БГ Радио

Освен новия ексклузивен канал, който стартира в мобилната апликация radiopay за юбилея на БГ Радио, през целия ден на 3 март ще звучат специално записани поздравления от Лили Иванова и още много от звездите на БГ радио. От 13 ч. до 17 ч. ще се състои извънреден празничен ефир "Любими песни за любимо радио“ с водещ Атанас Стоянов. Ще чуем и интервю с Васил Найденов, който ще разкаже своите спомени от създаването на медията и ще сподели за най-вълнуващите си моменти, свързани с БГ Радио през изминалите 20 години.

Тази неделя, 7 март, от 23:00 ч. по БНТ ще се излъчи празничен епизод на музикалното предаване „БГ Версия“, което ще включва някой от най-емблематичните изпълнения от първи и втори сезон на предаването.

През целия март, в ефира на БГ радио слушателите ще могат да чуят интересни факти от 20-годишната история на най-българското радио. Ще си припомнят някои от най-знаковите събития в историята на БГ радио, както и много любопитни и интересни факти.