Интервюто е дадено за специалното издание на в. Телеграф и в. Монитор - EURO 2020 Вашият гид

Веселин Василев e директор „Спорт“ на Нова Броудкастинг Груп.

Работил е като телевизионен журналист – репортер, редактор, коментатор и водещ в Българската Национална Телевизия в периода 1994-2001,  През 2001 г. преминава на работа в телевизия Диема, като участва в екипа, който продуцира първенството на английската Висша Лига. От 2004 г. е директор „Спорт“, какъвто остава и след сливането на Диема с Нова телевизия през 2008 година. Участвал е в отразяването на редица европейски и световни първенства по футбол. Под негово ръководство Диема става първият частен телевизионен канал, който отразява европейско първенство по футбол - UEFA EURO 2008.

- Г-н Василев, представете екипа, който ще работи по излъчването на европейските финали?

Когато научихме вълнуващата новина, че ще имаме удоволствието да покажем UEFA EURO 2020, осъзнахме едно - трябва да го направим по-специално от всеки друг път. Решението да се ознаменува 60-годишният юбилей на европейските първенства по футбол с турнир в градове от различни страни на континента накара и нас да помислим как да бъдем в унисон с идеята. Най-естественото нещо бе обширният ни екип да е максимално ангажиран в отразяването на шампионата - да бъдат замесени възможно най-много хора. След много перипетии и едногодишно отлагане вече сме на прага да започнем. Разделихме се на три екипа, водени от старателните продуценти Димитър Танев, Любослав Лозанов и Петьо Борисов. Към тях присъединихме известните водещи Борислав Борисов, Петър Виденов и Мирослав Арабаджиев. Много съществена роля, разбира се, ще имат и коментаторите на място – ветеранът Георги Драгоев, Лъчезар Пройнов, Виктор Врачев, Георги Славчев, Ясен Деянов, репортерите Валерия Видева и Павлета Рашкова и една голяма армия от редактори, режисьори, оператори, технически специалисти. На най-опитните са поверени мачът на откриването и финала - Борислав Борисов ще е водещ, а Петър Виденов ще застане зад микрофона. Както споменах, футболният ни екип е голям и сме се постарали всеки негов член да получи възможност да вкуси от еуфорията да си замесен в отразяването на голям форум, какъвто е това първенство. 25 души ще коментират поне по един от всички 51 мача на UEFA EURO 2020. Зрителите заслужават качествена и атрактивна програма и аз съм сигурен, че с екипа ни ще го постигнем, използвайки целия потенциал на медийната ни група.

Приятелски мач между Нова Броудкастинг Груп и Българската национална телевизия даде старт на UEFA EURO 2020™

- Европейско в толкова много държави голямо предизвикателство ли е откъм организация?

Можем да признаем, че да. Най-голямото предизвикателство обаче се оказа пандемията от Covid-19. Тя причини отлагането на първенството, постави провеждането му на карта. Надявам се затихването й да е тенденция и да сме оставили страха и тревогите назад. Обичайно, когато турнирът е в една или две страни, екипите от репортери и коментатори са в продължителни командировки, в техните ангажименти се редуват представяне на мачове и пътувания. Сега, когато градовете-домакини са разкъсани от Севиля до Баку, от Санкт Петербург до Рим, от Букурещ до Лондон, организирахме 20 тридневни пътувания за нашите екипи. Тази динамика е подчинена и на строгите, изискващи желязна дисциплина противоепидемични мерки, сериозни ограничения, с които нашите екипи трябва да се съобразяват.  Организирането на пътуванията и запазването на работни условия и съоръжения по стадионите ни е относително познато. Но специфичното настаняване в хотелите, осигуряването на многобройни медицински тестове на пътуващите у нас и в чужбина, работата в условия на задължителна дистанция са нови елементи, с които трябва да се справим.      

Нова Броудкастинг Груп и Българската национална телевизия дават старт на UEFA EURO 2020™ 

- Има ли в екипа хора, които за първи път ще скочат в дълбокото, с отразяването на подобен спортен форум и кои ще бъдат пратениците на NOVA в градовете домакини?

Виктор Врачев, Любослав Лозанов, Мирослав Арабаджиев, Димитър Танев, Петьо Борисов и Ясен Деянов за първи път ще коментират мач на европейско първенство от мястото на събитието. От репортерите за Павлета Рашкова това също ще е първа изява в такава специфична позиция. Много се радвам за всички тях. Виктор има особен интерес към руския футбол и един от мачовете, който ще коментира, е в Санкт Петербург. Любослав ще ни направи съпричастни с мача Унгария – Франция в Будапеща, в унгарската столица ще бъде и Мирослав, който ще коментира едно от дербитата на груповата фаза Португалия – Франция, европейският срещу световния шампион. Димитър ще дебютира в Севиля с един от осминафиналите, Петьо пък в Лондон – с друг от тях. За Ясен ще има пътуване до Азербайджан, където и той ще направи своя дебют - на един от четвъртфиналите. Вярвам, че техните талант, страст и трудолюбие са гаранция за успеха ни. 

- Кои популярни лица ще бъдат в помощ на коментаторите при анализирането на двубоите?

Много приятни спомени имам от UEFA EURO 2008, когато за първи път първенството бе излъчено от частна телевизия. Имах честта и удоволствието да участвам в организирането на отразяването му по Диема в онова лято. Тогава въведохме специални анализатори в студиото и това се превърна в запазена марка за нас през годините. Помня, че по онова време те бяха четирима – Ясен Петров, Илия Груев и Бойко Величков и Антон Велков. Щастливи сме, че те ще бъдат отново в нашето студио и сега. Към тях се присъединяват редица имена, участвали в представянето на нашите коронни продукти – Йордан Господинов, Даниел Пеев, Иван Иванов, Елин Топузаков. Разбира се, зрителите могат да очакват много треньори, футболисти и специалисти в обширните ни студийни програми.

Ясно е разпределението на телевизионното излъчване на футболните мачове от UEFA EURO 2020™

- Какви предавания, свързани с европейското, ще могат да видят зрителите, освен прякото излъчване на двубоите?

Залагаме много на специалното ни студио, наречено „Еуфория“, което започва 1 час преди началото на мачовете. В него ще има много разнообразно съдържание, освен традиционните коментари и очаквания, ще има много репортажи, преки включвания, анализи и любопитни сюжети. След края на всеки игрови ден на първенството ще предложим „Дневник“ на UEFA EURO 2020, в който по традиция ще намерят място репортажи от играните по-рано срещи, пълен преглед на ситуацията, статистика, резултати, класирания, поглед и към следващия ден.  

- Новото, което ще предложите на феновете в сравнение с предишни футболни турнири от най-високо ниво?

Досега не сме имали възможност да работим в студио, в което декорът е подчинен на огромни видеостени и толкова визуализации, както ще е сега. Мисля, че това ще бъде едно новоизглеждащо и примамливо за зрителя съдържание. За нас също е предизвикателство да успеем да намерим най-приятния баланс във визията.

- За кого ще стискате палци на турнира и реалната ви прогноза за това кой ще вдигне трофея? А също така на кои отбори предимно симпатизират останалите от екипа, който ще отразява турнира?

Преди бях по-запален по националните отбори. Но още от ученик съм привърженик на английския футбол и разбира се подкрепям националния отбор на Англия. Както знаем кръвта вода не става. И сега англичаните са тези, които ще подкрепям. Помня UEFA EURO 1996, когато бяха домакини и на полуфинала загубиха с дузпи от Германия. Сърцето ми беше разбито. Сега, четвърт век по-късно, ще има отново мачове от европейско първенство на английска земя и на „Уембли“. Надявам се, че е дошло време Англия да спечели първата си европейска титла. От колегите ми знам, има хора които също симпатизират на Англия, но има и такива, които предпочитат Германия, Италия, Испания и Нидерландия. Всички обаче сме фенове на футбола и много се радваме, че това европейско първенство ще е част от връщането ни към нормалния живот след отстъпващата пандемия, позакъсняло, но напълно навременно юбилейно тържество на духа, футбола и задружността. Нашата страст.