Криминалната поредица бе избрана за най-добър сериал на един от най-престижните форуми в Европа

Две от имената, които се крият зад огромното признание, са тези на сценариста Александър Чобанов и на актьора Юлиан Вергов, които гостуваха в студиото на „Събуди се“, за да разкрият на какво се дължи големия успех на сериала и поредицата международни отличия, които продължава да печели.

Сериалът на NOVA „Отдел Издирване“ получи престижна международна награда

„Мисля, че това е огромно признание и много се радвам, че се случи. Сценаристът има най-голяма заслуга за този успех, защото идеята е негова. Успехът на „Отдел Издирване“ се крие в съвкупността от работата на сценарния екип, на актьорите, на продуцента, на режисьора. Не на последно място целият сериал е озвучен с авторска музика на големия Максим Ешкенази, записана на живо“, разказва Юлиан Вергов.

„Има правила, по които се пише сценария, но никога не знаеш дали ще привлече голяма зрителска аудитория. Има много примери за сериали, които не тръгват добре, а после се оказват много успешни и трупат милиарди аудитория“, пояснява Александър Чобанов.

„Когато прочетох сценария, много ме хвана, защото беше много интересен и беше нещо, което не бях правил. Радвам се, че NOVA повярваха в този проект, за да се реализира. Защото не е маловажно кой ще застане зад теб!”, споделя Юлиан Вергов.

„Не съм звезда, пред чиято врата плачат сценаристи и продуценти. Аз също се явявам на кастинги и смятам, че това е нещо нормално. Проектът си заслужаваше. Работихме с криминалния психолог Росен Йорданов, тренираха ни барети… Беше страхотно изживяване. Но сроковете ни притискаха, беше зима и замръзвахме. Въпреки това бяхме много щастливи, защото самият екип беше адски сплотен“, категоричен е актьорът.

Сериалът на NOVA „Отдел Издирване“ с престижна филмова награда

„Магията на киното се състои в това така да представиш нещата, че когато видиш сцената на екран, да ти се стори скъпа и стойностна. Трябва да умееш така да предадеш и да разкажеш нещата, така че впоследствие режисьорът да може да ги изпълни, а зрителят да се впечатли. Какъвто и сюжет да се пише, в основата винаги стоят човешките взаимоотношения. Независимо от жанра, аз се придържам към това да накарам зрителя да заобича героите, което е основна задача на всяка история. Предизвикателството е актьорът да предаде това, което ти си написал по най-добрия начин“, разкрива Александър Чобанов.

Ново международно отличие за сериала на NOVA „Отдел Издирване“

„Мисля, че „Отдел Издирване“ направи първата крачка в добрата политика на България. Защото споровете, които имаме със Северна Македония и с други наши съседи бяха решени в сериала. Имаме северномакедонски актьор Кире Гьоревски, голямата хърватска актриса Ива Михалич“, допълва Юлиан Вергов.

„Тези международни награди са важна стъпка от развитието ни. Последните 15 години се снимат български сериали, но сега пазарът се разширява, навлизат платформи и започват да се оглеждат за оригинално съдържание. Вече не само от англоезичния свят. Фактът, че NOVA заложи на този оригинален сериал и го разпространи, е много важен фактор“, пояснява Александър Чобанов.

„България е конкурентна на световния пазар, но трябва да има малко повече пари. Защото на сценарно ниво, на ниво актьорско изпълнение, режисура, заснемане и т.н. нещата биха изглеждали много по-мащабно“, категоричен е Юлиан Вергов.

Повече за сериала ще откриете на уебсайта, Facebook страницата и Instagram профила на криминалната поредица. Всички епизоди на „Отдел Издирване“ може да гледате в NOVA PLAY и Vbox7.com.