NOVA е медиен партньор на кампанията, която подкрепя олимпийските състезатели на България в природните науки

Националните отбори по природни науки са донесли за България над 1100 медала от международни състезания, като само през 2021 г., медалите са 79

За да продължат успешното си представяне, учениците имат нужда от регулярна финансова подкрепа, която да използват за обучения, лабораторни занимания, разработване на задачи, осигуряване на лектори.

Тази година, кампанията на VIVACOM операция "Жълти стотинки" избра да подкрепи сдружението на Олимпийските отбори по природни науки за втори път. Информация как може да се включите в кампанията - в следващия репортаж.

„Винаги ми е бил интересен както най-малкия, така и най-големия свят. И как малки частички заедно, оформят големи, сложни системи. Винаги съм искал да бъда учен. Реално, откакто станах на 3 години, преди това исках да съм багер“, разказва пред репортер на „Здравей, България“ Самуил, който е на 18 години и е един от четиримата олимпийски състезатели на България по химия за 12 клас.

„Всеки един предмет, който използваме в нашето битие, е създаден от химичното производство. Всякакви химикали, препарати, паста за зъби, включително дрехите, които носим в момента“, допълва младият олимпиец.

Самуил е избран сред стотици ученици от цялата страна, след проведени общински, областни и национални състезания. Участвал е вече на две международни олимпиади, но заради пандемията - онлайн. Най-голямата му гордост, е бронзов медал от олимпиада в Япония. Получил го... по пощата. Отново, заради пандемията.

„Аз винаги съм обичала науката и още като бях малка си спомням, че съм искала от Дядо Коледа енциклопедии. Започна като любопитство“, разкрива мотивите си да се занимава с наука Лора, която е на 15 години. И тя, както Самуил, е олимпийски състезател и представлява страна ни на международни олимпиади за своята възраст. Но по астрономия.

От любопитство, малкото момиченце тръгнало да изучава други светове. А години по-късно, стигнало до... златен медал по астрономия, от международна олимпиада.

„Всъщност, е толкова красиво хем като погледнем нощем към небето, хем като погледнем някакви снимки от телескопи. Да се разберат физичните процеси зад тези красиви изображения, е още по-невероятно“, коментира Лора.

Състезателите са от 5 до 12 клас. Съревновават се в науките астрономия, астрофизика, биология, химия, физика, лингвистика, математика и информатика. В обикновени дни се готвят средно по два часа дневно. А преди състезание - между 8 и 10 часа. Според председателя на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки Алексей Христов, успехите им се дължат на изключителната ни школа, съхранила се през годините.

„Историята може да се върне чак до 1955 година, когато България за пръв път участва на международна олимпиада по математика“, споделя  Алексей Христов, председател на Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

За да пътуват по състезания, да се готвят в подходящи условия и да разполагат с необходимите пособия, учениците имат нужда от финансова помощ. За нея разчитат предимно на дарения. Затова, за втори път кампанията на VIVACOM Операция "Жълти стотинки" се обявява в тяхна подкрепа, като разполага касички в своите обекти, както и в търговските вериги на свои партньори.

„Имаме прекрасни деца, които са умни и не се страхуват да учат. На националния кръг на олимпиадата в Китай по информатика да речем, или по математика, участват между 12 и 15 милиона ученици. На националните кръгове на олимпиадите в България, участват до 120 ученици. Скоро бяхме в петицата с Китай, САЩ, Южна Корея и Русия“, разказва Алексей.

След училище, Самуил ще се обучава в чужбина, а след това мечтае да бъде професор. В България. Лора също вижда себе си като учен, защото иска да прави открития.

Освен чрез касичките в търговските обекти, Операция „Жълти стотинки“ може да подкрепите още по следните начини:

· със SMS на номер 17 777 с текст DMS OLYMP

· през дигиталния портфейл Pay by Vivacom

· директно на дарителската сметка на Сдружение на олимпийските отбори по природни науки - Банка ДСК, IBAN: BG39STSA93000021807995 или тук: http://olympicbg.org/jalti-stotinki