С първи награди за журналистика са отличени Мариета Николаева и Благой Цицелков

Четирима журналисти от нюзрума на NOVA получиха пет приза. Те се пребориха в конкуренция със 185 автори, които участваха в шестото издание на конкурса за чиста журналистика на българския интернет портал dir.bg - „Web Report 2023”.

Мариета Николаева получи първо място в категория „Общество” за епизода „Наркодеца”, излъчен в „Темата на NOVA”, а Благой Цицелков взе първо място в категория „Зелено перо” за филма си „Пустинята Дунав”. С второ място в конкурса „Web Report 2023” бяха отличени Деница Суруджийска за „Списъкът на праведниците“ в категория „Истински истории”, Цвета Гагарова за „Шампиони х 2“ в категория „Спорт” и отново Благой Цицелков за „Света гора: Свят в света” в категория „Култура”.

„Тази награда е много ценна за мен, защото това е оценката но професионалисти и авторитети. Това е награда за чиста журналистика. Много е важно да пазим журналистиката чиста, водени от морала и професионализма. Всъщност спечели нашият филм „Наркодеца“ - това е една много сериозна и чувствителна тема. Обещавам, че ще продължим да работим по тази тема“, сподели емоциите си след получаването на наградата журналистът на NOVA Мариета Николаева.

„Да получиш награда от колеги журналисти, с които иначе сте конкуренти, това наистина значи много. Наградата за „Темата на NOVA“ „Пустинята Дунав“ е епизод, в който разказахме за една пресъхнала река, но и за нехайството на институциите. Награда за чиста журналистика – такава, каквато представяме в „Темата на NOVA“, каза журналистът Благой Цицелков.

В „Наркодеца” Мариета Николаева ни срещна с Лили, 17-годишно момиче, което се бори със своята зависимост към наркотиците. Изданието показа стряскащи данни за това, че всеки шести ученик е опитвал наркотици, а все повече деца посягат към стимуланти – амфетамин, метамфетамин и екстази. 

Епизодът „Пустинята Дунав” на Благой Цицелков показа невиждани кадри от засушаването на река Дунав и разказа за риска върху енергийната система, спряното корабоплаване и опасността от бъдещи унищожителни бедствия. Екипът на NOVA тръгна по течението на реката в търсене на причините за пустините участъци в нея.