В нея децата споделят своите емоции, мечти и надежди за по-добро бъдеще

Вече издадена на три езика, скоро книжката ще бъде достъпна и в онлайн вариант. От началото на войната, 54 хиляди са децата от Украйна с подадени молби за временна закрила в България. Повече от Ева Костова.

40 деца пристигнали у нас от Украйна – най-малките на 7, най-големите на 14 и една година изпълнена с много истории за разказване. Резултатът – ето тази книжка с приказки, измислени от тях, публикувани от УНИЦЕФ и Ситуационен център „Отворени врати”, където се обучават в среда, адаптирана за техните нужди.

„Имат не само творческа цел, а също така и терапевтична. Защото разказвайки тези преживявания през призмата на тези истории, децата могат да си ги обясняват и да ги преживяват по един по-различен, по-защитаващ себе си начин“, разказва Йоана Бещюк, съосновател на Ситуационен център „Отворени врати”.

„Книгата на мечтите. Така я наричам аз. В нея децата разкриват мечтите си, разказват историите си, споделят какво обичат и на какво се надяват под формата на красиви приказки. Тази книжка ще обиколи света“, допълва Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.



„Видях една картина на космос и така ми дойде идеята за приказката. В нея се разказва за две деца, които с телескоп забелязали голяма черна дупка в Космоса. Решили да направят едно дълго пътуване, за да влязат в нея, а там ги чакал баща им, който не били виждали отдавна. А когато дошла и майка им, заживели щастливо“, разказва малката Милана.Тя мечтае да стане актриса. На 8 е и пристига у нас от Одеса, където остава и баща й.

Също като историята на Максим, който пък мечтае да бъде пътешественик. „Имало един писател, на когото жена му му подарила телескоп. През него той открил ярка звезда, която можела да направи човечеството по-добро. Когато я потърсил отново обаче, повече не я открил, защото войната била свършила и вече нямало нужда от нея“, споделя момчето.

„Целта на издаването на тази книга е да създадем един нов начин за хората, които не са били докоснати от тази криза, от тази ситуация, да разберат през какво минават децата, които идват от Украйна“, разказва Йоана Бещюк, съосновател на Ситуационен център „Отворени врати”.

Последните данни на УНИЦЕФ сочат, че броя на децата бежанци се е удвоил за последните десет години. В момента говорим за 43 милиона деца по цял свят. Като не малко от тях, са именно от Украйна.

Към настоящия момент, войната в Украйна е принудила повече от 2 милиона деца да напуснат страната си, 1 милион пък са разселените там деца. От началото на военните действия, 54 000 са украинчетата с молба за временна закрила в България. Като този брой от УНИЦЕФ определят като рекорден.