Актрисата и жената признава, че с годините повече се харесва и си вярва

В студиото на „Събуди се“ гост тази сутрин е актрисата Теодора Духовникова, която през последните две десетилетия не слизаше от кориците и главните страници на вестници и списания. През годините често бе описвана като красавицата, „секс символ“, българската Мишел Пфайфър и едва на второ място идваше нейният актьорски талант. Това прави пътят й дотук двойно по-труден. Пред Мариян Станков Мон Дьо актрисата се изповядва за стигмата, сексизма в киното и театъра, ролите и още много теми. Самата тя признава, че понякога е по-добра в ролите, които изиграва, понякога не толкова, но има право на провал, както всички останали. Признава, че не би се разсърдила ако някой й свирне на улицата или някой й каже, че е сладка. Радва се, че не се е променила и е от тези, които не си е опънала бръчките. Като актриса те наистина й трябват. Теодора е жена и актриса, която спира дъха с присъствието си.

Какво е да си Теодора Духовникова на 46 години?

„Успокоих се в някакъв хубав смисъл на думата. През шамарите на живота ставаш по-малко тревожен и си пестиш силите. Започнах повече да се харесвам и да си вярвам. Осъзнах, че аз съм тази актриса и вече правя неща в професията, които преди бих се страхувала да правя. Не се срамувам от себе си, че съм актриса. Най-голямата промяна при мен бе да спра да се страхувам да бъда женствена. Чувствала съм се дискомфортно, когато са ме карали да се притеснявам от женствеността си. Чувствам, че започвам да дишам в тази професия. Казвам си, че съм актриса, която понякога е по-добра, друг път не толкова добра“, признава Теодора.

Злокобно убийство с нова мистериозна символика в „Есента на демона“

„През последните години направих едни не леки роли – т.нар. „роли локомотив“. Това са роли, които изтеглят цялата пиеса и всичките актьори – партньори. Усетих, че мога да бъда локомотив  и това ми даде самочувствие. Не ме интересува каква е самата роля и жанра на пиесата. Достигнала съм до етап, в които ми е интересно с кои хора ще бъде през следващите 2-3 месеца от живота си. Чувствам се изхабена от глупости, нямам време за тях и внимавам с кои хора си споделям времето. Не е важно и дали е провал. Имам право и на провал. Много искам да изиграя Ана Каренина. Това за мен е особена, болезнена женственост, която може да променя божествения компютър. Тя не е паметник или нереална героиня, а е много уязвима и крехка в тази си своя сила. Предлагали са ми да я изиграя, но не се случи. Беше за друг театър и се разминахме. В наши дни на Ана би и било по-лесно. Не мисля, че би се хвърлила под влака“, оценява таланта си и ролите, които поема актрисата.

Теодора признава, че е влюбена в мъжкия пол, но повече харесва жените, тъй като мисли, че те са по-сложните създания и по-голямата гордост на Бога. Според нея жената е музата, дивата и вдъхновява Твореца.

Каква е илюзията, с която се е разделила?

„Започвам да приемам някакви неща. Приемам страха от смъртта и се усещам като частица от един по-голям свят, в който моето его или тропане с краче нямат значение. Инфантилността ми мина през годините и в момента мисля, че съм станала по-добра актриса и съм по-приятна за живеене. Дори децата ми казаха, че съм се успокоила като майка и не изисквам от тях някакви неща. Драматичната актриса не ме е напуснала, а drama queen ме напусна.“

Мъжът й споделя, че много му харесва, че Теодора Духовникова се държи като известна, но само по интервюта. Опитва се съзнателно да премахва страховете си на отхвърляне, болест, смърт, остаряване, изоставяне. Страхът е нещото, което според нея много пречи и моментите, в които е играла лошо, се дължи на страха.

Второ зловещо убийство разтърсва Велико Търново в новия епизод на „Есента на демона“

Колко и страхува ли се от Мия Язова в „Есента на Демона“?

 „Мия е по-арогантна и изострена. Не се страхувам. Харесвам смелостта на NOVA и на екипът, който той зад „Есента на демона“, че прави един различен втори сезон. Концепцията още в началото бе да не разказваме същата история по същия начин. От това няма смисъл. Идеята бе този сезон да е по-брутален, с по-силни социални послания, с по-накъсан монтаж и изострени взаимоотношения. При снимки бягах много и дори краката ми бяха разранени. Дори от екипът ме питаха дали искаме да измислим нещо друго. Това, което ми бе трудно и интересно при Мия е, че въпреки че е хубава жена, това не я вълнува. Тя може да използва красотата си когато й е нужно и върши работа, но е сякаш лишена от суета. Когато гледах втори сезон се зарадвах, че не съм си опънала бръчките, защото като актриса те наистина ти трябват.

Какво е да си момиче на 90-те години но ХХ век, могат ли двата пола да живеят хармонично, какво е настоящето, в което живеем, гледайте отговорите на Теодора Духовникова във видеото.

Следете Facebook страницата и официалния Instagram профил на „Есента на демона“ за актуални новини.