Мечтата им е да докажат, че у нас успехът е възможен и че в България може да се прави бизнес

Тези млади хора не вярват в стереотипа, че българите са на върха само на негативните класации и гледат смело към бъдещето. Организатори на събитието са дванадесетокласници. В последните месеци държат изпити, пишат CV-та, кандидатстват за университети и намират време, за да организират бизнес форум за ученици. Смятат, че в България може да се прави честен бизнес.

„За мен беше много трудно да докажа на хората, че въпреки че съм 19 години, може да ми се вярва и че съм сериозен човек, който иска да направи нещо хубаво. Моята идея е да отида в Италия, да взема знания и да се върна в България с нови сили и умения. Тук има много възможности и хора с таланти“, споделя ученичката Йоана Енчева.

„Трудно е да се направи такова събитие, организираме го от шест месеца. Не беше лесно да се свържем с лекторите и да привлечем интереса на цялата тази публика. Аз смятам да уча „Икономика и финанси“. Бих се върнал да работя в България заради семейството си и защото вярвам в развитието на нашата държава“, допълва Георги Грънчаров.

„Искаме да покажем на младите, че има успех в България и че искаме те да се върнат и да имат стимула да бъдат тук“, пояснява София Митева.

Те вече са направили своя избор – ще учат в чужбина, но кариера и живот ще градят в България. Преди да се разделят с училището се събират, за да обменят идеи и да чуят съвети. Ученици от цялата страна са посетители на конференцията, за да чуят каква е тайната на успеха в България. Панелисти във форума са едни от най-успешните предприемачи у нас. Сред тях е и кметът на София Васил Терзиев.

„Борбата винаги е била трудна, но това да имаш възможността да промениш нещо в едно общество е привилегия. Моята надежда е, че ще намерят достатъчно причини да се върнат тук. Дори да учат навън и да поработят малко, да пуснат корени тук“, споделя Васил Терзиев.

Учениците се надяват всяка година да провеждат различни тематични конференции по теми, които ги вълнуват и мотивират да вървят по своя път.