ЕВН вече предложи поскъпване със средно 5%...

Днес се очакват предложенията за увеличаване на цените на тока от ЧЕЗ и Е.ОН. За югоизточна България местният разпределите ЕВН вече предложи поскъпване със средно 5%.

Крайното решение ще вземе Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Токът за бита в Югоизточна България трябва да скочи с 5% са изчислили от ЕВН. Така компанията щяла да събере необходимите й 333 млн. лв. за поддържане и развитие на мрежата. 

Ако едно четиричленно семейство в Пловдив например консумира 210 киловатчаса дневна електроенергия и 80 киловатчаса нощна, месечните му разходи за ток ще скочат с малко над 2 лв.- от 47лв. на 49.36лв.

Дали тези сметки ще излязат верни обаче не е ясно, защото се чакат предложенията за цени на производителите, Националната електрическа компания и електроенергийният системен оператор.

От ЕВН поискаха  и промяна в начина, по който се калкулира цената за достъп до мрежата за бизнеса. В момента предприемачите плащат цена според количеството консумирана електроенергия.

От ЕВН обаче настояват тарифата да се смята според това колко компанията предварително е заявила, че ще използва през годината. Така, ако една фирма потребява по-малко от предварително договореното количество електроенергия, разходите й за ток ще се увеличат, а няма да има възможност да се предоговаря често.