Трябва промяна в закона...

"При мен постъпват много жалби от хора за това, че по непрозрачен начин им се вдигат лихвите по кредитите и никой не им обяснява защо и как".

Това заяви в "Здраве, България" омбудсманът на България Константин Пенчев по темата законни ли са лихвите по кредитите у нас.

"Един от проблемите с банките са големите комисионни, които плащаме при превод. Нормално е, когато гражданите си плащат таксите, банките да взимат минимални комисионни", на мнение е той.

Що се отнася до референтния лихвен процент, Пенчев поясни, че в закона за се казва, че той се определя по методология от банката. Той трябва да се определя от обективни икономически показатели.

"В много случаи обаче чрез лихвения процент банката си покрива загубите. Когато има по-малко печалба, тя вдига лихвения процент, за да компенсира това, което не е редно", категоричен бе омбудсманът.

В тази връзка той се е обърнал към финансовия министър Симеон Дянков с искане да се промени дефиницията за референтния лихвен процент. Той дори е дал примерна такава.