Вариантът е да се отработят липсващите години в държавата, в която искат да се пенсионират...

Българи, които са работили и в чужбина не могат да се пенсионират, научи "Календар". Неофициално се твърди, че броят им може да достигне десетки хиляди.

Точна статистика у нас не се води.

От социалното ни министерство все пак заявиха, че запитванията и оплакванията от потърпевши продължават да прииждат.

Само в САЩ официално живеят и работят над 200 хиляди българи. Голям е броят им и в Канада, Сърбия и Турция. България няма спогодба за сътрудничество с нито една от тези държави. По тази причина, отработеният стаж зад граница не се признава у нас.

Съответно - годините работа в България пък, не се зачитат в другата държава. Така, хората не могат да съберат нужните отработени години, за да кандидатстват за пенсия.

От социалното министерство заявиха, че често опитите има да решат този проблем удрят на камък. Такъв е случаят със Съединените щати, с които се води кореспонденция по този казус близо едно десетилетие.

Въпреки това, опитите от наша страна не спират. Днес, например, наши експерти обсъждат подписване на споразумение със Сърбия.
 
Съвсем скоро ще бъде решен и казусът с Канада.
 
Вариантът за останалите, по думите на социалните експерти, е да отработят липсващите години в държавата, в която искат да се пенсионират. Дори това да значи да се пенсионират на 70 и повече години.