Сверявайте увеличения данък с обявеното...

След неприятните изненади с новите данък сгради и такса смет в София, почти всеки десети столичанин е изправен пред ново предизвикателство - да проверява сметките на общината.

В „Календар” първи ви разказахме и за казуса в „Младост”.

В изреждането на промените „Младост” 2,3 и 4 ги нямаше. Обяснението: технически пропуск. Иначе на картата с новите граници за определяне на данъчната оценка и в сметките на хората, е отразено - минали са от четвърта в трета зона.

Още по-ситна е на сайта на Столична община, но все пак може да се ориентирате в коя нова зона сте попаднали. Важно е да знаете, че след промените увеличението на сметките ви не може да надхвърля 50% при попадане от четвърта в трета, 48% от трета в първа, 18% от трета във втора и 25% от втора в първа.

От общината обаче днес сами пресметнаха, че тази бележка показва 52% увеличение на улица Цар Симеон при таван 48%.

Възмутените, които вече са платили, трябва да подадат искане за възстановяване, вследствие на което сумите ще им бъдат възстановени.

Но преди това трябва да изискат наново установяване на задълженията им. То се прави за 30 дни. А срокът за плащане с отстъпка е 30-ти април. Освен това от общината не се съмняват в правотата си - не били преувеличили.