За да се случи това е нужна законова промяна...

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране има готовност да поеме функциите на регулатор и на пазара на горивата, ако това се наложи. Коментарът е на председателят на комисията – Ангел Семерджиев. За да стане това обаче, трябва да има законова промяна.
 
Преди два дни, енергийният министър Трайчо Трайков очерта два възможни сценария -или има картел, за което ще последват наказания, или няма картел и цените ще продължат да растат, докато не се намеси държавата.

На държавна регулация подлежат естествените монополи, тоест там, където няма алтернатива. Пример за това е "Топлофикация", защото у нас няма друга мрежа, която да осигурява същата услуга.

В случая на "Лукойл" става въпрос за господстващо положение – компанията държи основен дял от доставките в страната, но не е единствена.

Господстващото положение само по себе си не вреди на конкуренцията, но ако предприятието се възползва от него, за да отстрани своите конкуренти, това се счита за злоупотреба. Тя често се изразява в неоправдано високи цени. Точно това проверява Комисията за защита на конкуренцията.

Докато собствениците на коли с бензинови двигатели не знаят на каква цена ще карат, тези с газови уредби могат да си отдъхнат.

От "Булгаргаз" предложиха повишение на природния газ с над 6,5% от април, но успокоението дойде от държавния регулатор:

"Очертаващото се евентуално повишение на газа ще е минимално. Няма да има никакви сътресения и в цените на природния газ".

Малко вероятно е това повишение да се отрази на цените на топлото, затова и абонатите на "Топлофикация" могат да си отдъхнат.