Равнищата на радиация около "Фукушима 1" може да доведат до сериозно облъчване...

Равнищата на радиация около централата "Фукушима 1" може да доведат до сериозно облъчване на аварийния персонал.

Това смятат от американската комисия за ядрено регулиране. В същото време от Европейския съюз бяха категорични, че ситуацията е по-сериозна, отколкото я представят японските власти.

Японските специалисти се опитват да охладят реакторите на "Фукушима 1" с вода, която изливат от военни хеликоптери. В продължение на часове експертите са нямали информация за техническото състояние на централата поради електрически кабел, който бил прекъснат по грешка.

По служебния канал се предава информация за състоянието на корпусите на реакторите, налягането в тях, равнището на радиация. След прекъсването информацията била подавана само чрез сателитни телефони.

Поради това служителите трябвало да напускат укритието си и да излизат на

улицата, където радиацията е висока.

Равнищата й около японската атомна централа "Фукушима 1" може да доведат до облъчване на аварийния персонал със смъртоносни дози. Това заяви  ръководителят на американската комисия за ядрено регулиране Грегъри Яцко.

Според него в басейна за отработеното гориво на четвърти реактор вече няма вода, което може да е в резултат на изключително високите равнища на радиация. Яцко смята, че в този реактор е имало водородна експлозия, при която е била разрушена външната му обвивка.