Защо лидерът на ЕВРОРОМА обвини председателя на ДРОМ Илия Илиев в плагиатство?

"Когато един човек копира нещо, но го трансформира през призмата на личните си амбиции е лошо. Тъжно е, че г-н Илиев не е запознат как стоят нещата в социалната сфера по отношение на заетостта от страна на граждани от ромски произход в социалните служби. В момента има 50, а вече още 250 човека влизат на работа в социалните служби. Тази програмата по отношение на така наречените ромски медиатори съществува вече от 2 години".

Така коментира причините за своята бурна реакция Цветелин Кънчев – лидерът на ЕВРОРОМА,  по повод на представените идеи от председателя на ДРОМ Илия Илиев как по-добре да бъдат интегрирани ромите.

Според Цветелин Кънчев Илиев демонстрира едно непознаване на материята, което създава предпоставки за създаване на обществено мнение, че всички цигани са много неграмотни и по този начин всички да бъдат поставени под едно общо клеймо.

Лидерът на ЕВРОРОМА коментира, че още през 2005 г. е предложил на председателя на ДРОМ да се съберат и работят заедно вместо да си говорят през медиите. Тогава Илиев отказал с довода, че ако се съберат заедно, една ромска парламентарна група би била опасна за националната сигурност.

На въпрос дали съществува конкуренция между ДРОМ и ЕВРОРОМА, в която да се коренят тези обвинения, Цветелин Кънчев заяви категорично, че не това е случаят.

"Не може да има ревност между Лом и Лондон. Давам ви резултатите на г-н Илиев от местни избори 2007 г. В цялата страна той успя да излъчи само 9 общински, а ние само в Сандански имахме 10. Как може да има конкуренция, при положение, че ние имаме 117 общински съветници, а той само 9", заяви още лидерът на ЕВРОРОМА.