България има твърде висок дял във фонда, който е част от пакта \"Евро плюс\", каза в \"Здравей, България\" икономистът Георги Ангелов...

Пактът \"Евро плюс\" трябва да осигури стабилност на Еврозоната. Този пакт върви заедно със спасителния механизъм за Еврозоната, който ще набере фонд от 700 милиарда лева, с цел, когато фалира някоя страна, да бъде спасена. Това обясни в \"Здравей, България\" икономистът Георги Ангелов.


По думите му проблемът е, че България има твърде висок дял във фонда – около 6 милиарда евро при сегашния ни БВП, който е 12 милиарда лева. В момента, в който трябва да платим тази сума, не се знае да ли ще издържим, коментира Ангелов.


Малките и по-бедните страни ще платят по-голям процент от БВП. Ние дори не сме в Еврозоната и не сме виновни за проблемите там, но нашето правителство трябва да тропне по масата и да поиска намаляване на вноската, категоричен е икономистът.


Според друг ресорен експерт - Кольо Парамов, с решението да сме част от \"Евро плюс\" даваме много сериозен знак като нов член на ЕС.


Ние при всички положения трябва да се включим в целия този механизъм на пакта, но не само в плащането. В момента само сме направили заявка, допълни той.