Сметките показват, че средната заплата частния сектор е 630 лева, а след евентуално увеличение тя ще стане около 700...

От 1 юли заплатите в частния сектор да се увеличат с над 11%. Предложението е на синдикатите и на социални експерти. Според тях доста частни фирми могат да си позволят вдигане на заплатите с двуцифрено число.


В машиностроенето увеличение също е възможно, но с по-малко. Сметките показват, че средната  заплата частния сектор е 630 лева, а след евентуално увеличение тя ще стане около 700.


Възможно ли е заплатите реално да се вдигнат - мненията на едно обикновено семейство, синдикати и работодатели събра екип на \"Календар\".


Георги и Ивета определят себе си като средностатистическо семейство, което живее без лишения. Имат две деца, които все още ходят на предучилищна. Той работи на летището, а тя е счетоводител. Предпочитат да запазят доходите си в тайна.


Само до преди по-малко от месец синдикатите настояваха заплатите в частния бизнес да се увеличат със 7.5%. Сега, след нови преизчисления, заедно с експертите от социалното министерство са установили, че процентите са с 5 повече.


Въпреки че в момента предложението на синдикатите се обсъжда от комисия от експерти и скоро ще бъде на масата на преговорите от тристранния съвет, нито синдикатите, нито държавата имат механизъм да принудят работодателите да повишат заплатите на служителите в частния сектор. И въпреки че не се ангажират с процент, и работодателите смята, че тази година заплатите ще се вдигнат.