\"Боинг 737\" е един от най-разпространените самолети в света...

Властите в САЩ разпоредиха техническа инспекция на най-старите самолети от модела \"Боинг 737\". На проверка подлежат 175 машини по света.


Решението беше взето, след като обшивката на самолет от този модел се разкъса в полет. Само майсторството на пилотите и късметът спасиха десетките пътници. 


Американската служба за гражданска авиация ще прави тестове дали конструкцията на по-старите самолети не е изхабена.  


Екип на \"Календар\" провери как българският авиопревозвач \"България Ер\" се справя с ежедневната проверка на своите \"Боинг 737\" и какъв е коментарът на техниците на компанията за инцидента в САЩ.


\"Боинг 737\" е един от най-разпространените самолети в света. Хиляди машини от този вид летят всеки ден, вече няколко десетилетия.


Екипът на \"Календар\" се срещна с Цветан Цеков и Борислав Войнов - инженери с диплома от военното училище в Долна Митрополия, които вече 15 години слагат подписа си след всяка проверка на самолетите.


Инженерите, които поддържат самолетите, имат клетва, много подобна на Хипократовата. Тя гласи: \"Не слагай подписа си, ако не си проверил и сигурен 100%. За да спиш спокойно!\".