Ръководителят на военната съпротива Абдел Фатах Юнис обвини Алианса, че реагира прекалено бавно. Юнис дори предупреди, че ако пактът \"не върши работата си както трябва\", ще повдигне въпроса пред Съвета за сигурност на ООН....

На изненадваща атака от страна на либийската опозиция бяха подложени действията на НАТО в страната. Ръководителят на военната съпротива Абдел Фатах Юнис обвини Алианса, че реагира прекалено бавно. Юнис дори предупреди, че ако пактът \"не върши работата си както трябва\", ще повдигне въпроса пред Съвета за сигурност на ООН.


На импровизирана пресконференция в Бенгази бившият вътрешен министър на Либия подчерта, че настоящото поведение на НАТО дава възможност на силите, лоялни на Муамар Кадафи, да напредват и всеки ден да убиват хора в контролирания от бунтовниците град Мисурата.


Юнис не пропусна да отбележи и големият брой цивилни жертви при коалиционните бомбардировки.
От своя страна Алиансът обяви битката за Мисурата като основен приоритет. В същото време обаче командването на пакта подчертава използването на човешки щитове от страна на либийския режим като причина за утихването на удари по позициите на лоялистите на Кадафи.


Когато военни цели се прикриват с цивилно население, ние не удряме, заяви бригаден генерал Марк ван Ум. Междувременно Пентагонът потвърди, че спира официално въздушните удари по цели в Либия след 1600 извършени полета, 600, от които с нанасяне на обстрел.


Американските военновъздушни сили са харчили по четири милиона долара на ден за около 50 бойни самолета и почти 40 самолети цистерни, както и за муниции. Вашингтон обяви, че ще продължи да осигурява подкрепа за мисията на НАТО чрез разузнаване и подсигуряване на въздушно зареждане с гориво.