Той категорично отхвърли възможността да признае победата на Уатара на президентския вот от миналия ноември...

Въпреки твърденията, че Лоран Гбагбо води преговори за оттегляне от властта, котдивоарският лидер обяви в интервю, че няма намерение да се предава. Гбагбо се укрива в бункер в обсадената от силите на политическия си съперник Аласан Уатара своя резиденция в Абиджан.


Той категорично отхвърли възможността да признае победата на Уатара на президентския вот от миналия ноември. 


\"Намирам за абсолютно смайващо, че животът на една страна става залог в игра на покер на чуждестранните капитали\", коментира Гбагбо за френска телевизия желанието на Париж и ООН да подпише документ, с който се отказва от властта в Кот д\' Ивоар и признава Уатара за президент.


Армията призова за спиране на сраженията и в момента се водят разговори за спиране на огъня, но на политическо ниво, не са взимани никакви решения, категоричен е досегашният президент на страната – най-голям износител на какао в света.


В същото време френският външен министър Ален Жупе заяви пред парламента, че преговорите за убеждаване на Гбагбо да сдаде властта са в заключителната си фаза. В последните дни сблъсъците между лоялистите на двамата котдивоарски лидери в цялата страна взеха стотици жертви.


В крайна сметка с помощта и на сините каски на ООН милициите на Гбагбо бяха обсадени в бастиона им и най-голям град в страната Абиджан.