В \"Часът на Милен Цветков\" той отново разясни какво точно е подписвано с руската страна...

\"Дали съм уволнен не е най-важното в момента. И с мен, и без мен ще има НЕК. Към този момент не ми е връчвана заповед за уволнение, но аз не се притеснявам дори да дойде този момент, защото съм убеден, че с екипа, с който работихме, постигнахме много добри резултати\".


Така директорът на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов коментира в \"Часът на Милен Цветков\" разразилия се скандал с уволнението му.


Вчера министър Трайчо Трайков уволни Първанов, като основен мотив за решението му беше посочено, че при подписаното на споразумение с руската страна за удължаване срока на договора за АЕЦ \"Белене\", шефът на НЕК е надхвърлил правомощията си.

 

Красимир Първанов разясни какво точно е подписвано с руската страна.
\"Подписахме два документа. Единият бе меморандум за разбирателство, с който за три месеца прекратяваме активната дейност по проекта \"Белене\" и обръщаме вниманието си към частта за безопасността\", поясни Първанов.


През това време ще бъде извършен пълен преглед и ще бъде приравнен проекта \"Белене\" към най-новите изисквания, които ще ни бъдат изпратени от ЕС.


\"Вторият подписан документ бе споразумение 12 към основния договор, в което основен мотив е удължаване на срока на договора с 3 месеца от 1 април до 30 юни\", разясни още шефът на НЕК.


\"Проблемът е в това, че срокът на старото споразумение изтече и ние оставахме без действащо по основния договор. Вариантите бяха два – или да влезем в спор с другата страна по договора \"Атомстройекспорт\", или да намерим вариант за подписване на ново удължаване на срока. Смятам, че избрахме по-добрия вариант, т.е. да не влизаме в съдебни спорове с \"Атомстройекспорт\". Пак повтарям, това споразумение с нищо не ни обвързва, просто отлага нещата във времето\", каза Красимир Първанов.