Международният валутен фонд вече обяви, че е готов да предостави на португалското правителство част от средствата, които са необходими да посрещне плащанията по външния дълг...

Молбата за финансова помощ за Португалия, която премиерът на страната в оставка Жозе Сократиш отправи снощи, ще бъде обсъдена на  днешната среща на финансовите министри на държавите от Европейския съюз.


Международният валутен фонд вече обяви, че е готов да предостави на португалското правителство част от средствата, които са необходими да посрещне плащанията по външния дълг. 


Португалия беше подкрепена и от председателя на Европейска комися Жозе Барозу. Той увери, че молбата за финансова помощ ще бъде разгледана възможно най-бързо. Португалският премиер в оставка Жозе Сократиш обяви, че страната му се нуждае от  финансова помощ поради големите си външни задължения и високата цена на заемите на международните финансови пазари.


Така Португалия става третата страна от еврозоната след Гърция и Ирландия, която моли за финансова помощ от Европейския стабилизационен механизъм и Международния валутен фонд. Според експерти страната се нуждае от 80 милиарда евро.


Цената, при която Португалия би могла да получи заеми на  международните финансови пазари, скочи драстично след като на 23март парламентът отхвърли предложените от правителството мерки за икономии. Това доведе и до политическа криза в Португалия и оставка на правителството на Сократиш.

 

Какво означава това за България - попитахме Министерството на финансите трябва ли държавата ни да подпомогне Португалия, след като се включихме в пакта \"Евро плюс\". Оттам ни обясниха, че финансови ангажименти в конкретния случай нямаме.  
Пари ще дадат единствено страните от еврозоната. Като например Великобритания, където вече изчисляват колко ще им струва срива на португалската икономика. Според експерти на Острова сумата може да надмине 3 милиарда и 600 милиона евро.