Над 3000 деца, болни от диабет, ще могат да получават безплатни консултации и ежедневни грижи в първия у нас национален център за обучение на инсулинозависими младежи...

Над 3000 деца, болни от диабет, ще могат да получават безплатни консултации и ежедневни грижи  в първия у нас национален център за обучение на инсулинозависими младежи. Той беше открит в Пловдив и освен на  подрастващите, в него лекарите ще дават съвети и на родителите им. Центърът ще приема деца от цялата страна. 


Мариета е на 13 години и е едно от хилядите деца у нас, болни от диабет. Лекарите откриват заболяването й, когато е била петгодишна. Оттогава досега животът й е немислим без инсулина. Всяка сутрин се събужда с мисълта за него и спринцовката.


Мариета посяга към инсулина по 6 пъти на ден. В център за обучение на деца с диабет освен занимания и спорт, всеки ден получава консултации с детски ендокринолог, невролог, офталмолог и диетолог.


До дни майка й ще заведе дело срещу Здравната каса за отпадане на критериите при изписването на аналогов инсулин, тъй като при някои от подрастващите той е по-ефикасен за лечението им, но е недостъпен заради административни изисквания.