\"Обезкуражени\" - така наричат хората, желаещи да се трудят, но загубили надежда, че могат да се реализират на пазара на труда...

Какво успява да си купи семейство, в което и двамата възрастни са без работа? Примерът е от шуменския регион, където безработицата е два пъти и половина по-висока от средната за страната през последните две години. Хората без препитание там вече са около 30 на сто от населението.


\"Обезкуражени\" - така наричат хората, желаещи да се трудят, но загубили надежда, че могат да се реализират на пазара на труда. Сред тях, като стотици други е семейството на Галина и Христо Христови. Двамата са без работа от година, а последното обезщетение за безработица от трудовата борса ще получат този месец. Те имат банков заем. Надяват се поне единият да си намери работа, за да могат да покриват задълженията си по него.


По предварителни данни от текущата статистика, през изминалата година, в шуменския регион, броят на останалите без работа - съкратени, напуснали или пенсионирани, е около 17 хиляди и 800 души, а този на приетите на работа - с 1050 по-малък. Значим проблем остава младежката безработица, която е над два пъти по-висока от средната.


Една от основните причини е образователната ни система, която не съумява да осигури квалификация и практически умения, отговарящи на нуждите на пазара.


А изискванията на работодателите често са свързани с наличието на трудов стаж, какъвто младите нямат.
Голяма част от фирмите в региона са достигнали санитарния минимум на нает персонал, под който, ако слязат, не биха могли да функционират. Кога ще настъпи оживление на пазара и наетите лица ще изпреварят освободените не е ясно, но е сигурно, че тогава икономиката ще поеме нагоре.