Ако към края на миналата година сте работили на повече от едно място, то вие ще трябва задължително да подадете декларация за облагане на доходите, дори ако сте на трудов договор...

Бум на сигнали за данъчни нарушения на хазяи заляха агенцията по приходите седмици преди края на кампанията за деклариране на доходите от физически лица.


Ако имате доходи от наем, те задължително трябва да бъдат обявени пред данъчните. През тази данъчна кампания трябва да се обърне и специално внимание на новостите.


Ако към края на миналата година сте работили на повече от едно място, то вие ще трябва задължително да подадете декларация за облагане на доходите, дори ако сте на трудов договор.


Според закона от задължението за деклариране на доходите за предходната година отпадат само тези, които са имали само един работодател и са на трудов договор. Задължително в данъчните декларации трябва да присъства и ако получавате пари от наем.

 

Новото от началото на годината е, че ако наемателят е юридическо лице, то той ще трябва да внася авансово данък върху доходите на хазяите си.


Именно сега в разгара на кампанията сигнали от стотици наематели за некоректни хазяи заливът данъчните. Ново през тази година е, че ако сте положили усилия да научите нещо, участвали сте в конкурс и сте го спечелили, получената награда ще трябва задължително да присъства в декларацията ви.


Не така седят нещата, ако сте спечелили например шестица от тотото. Тогава няма да дължите нищо на държавата, тъй като хазартните игри не се облагат.