Почти половината от тази сума е дадена по време на кабинета \"Борисов\", показва документ, подписан от енергийния министър Трайчо Трайков...

България е платила досега 726 милиона евро по проекта за АЕЦ \"Белене\", показват разчетите на последните три правителства.


Почти половината от тази сума е дадена по време на кабинета \"Борисов\", показва документ, подписан от енергийния министър Трайчо Трайков.


За чия сметка са тези разходи \"Календар\" попита тримата ресорни министри, които през годините са били пряко ангажирани с проекта \"Белене\". 


Сметката я плаща Националната електрическа компания (НЕК). Сумата, която България е дала до момента, е около 1.2 милиарда лева. Оказа се, че пресцентърът на НЕК е взел цифрата от публикации в медиите. Обещаха да изготвят подробна справка за харчовете, които са направени по проекта.


Бившият енергиен министър Петър Димитров показа разхода, направен по \"Белене\" от предишните две правителства - 430 милиона евро.


В отговор на депутатски въпрос Трайчо Трайков удостоверява с подписа си и сумата, която плащаме от юни миналата година до този февруари - 296 милиона евро.


74 от милионите са платени на консултанти, а най-големият дял - 57% или 169 милиона - на руската „Атомстройекспорт\". Димитров твърди, че в \"Белене\" кипи строителство.


Тези 726 милиона евро ще стигнат до нашия джоб, когато \"Белене\" започне да произвежда ток, обясни още Петър Димитров. Цената му ще включва направените инвестиции в централата. Предшественикът му Румен Овчаров обаче не е съгласен, че удареният джоб задължително ще е нашият.


Не можем да сверим сметките с настоящия енергиен министър Трайчо Трайков, защото през целия ден от пресслужбата му не отговаряха на телефонните обаждания.